Livsstil

Sova middag

Genom att sova en stund på dagen får hjärnan en chans till återhämtning och du kommer att vakna betydligt piggare och ha mer energi under resten av dagen. Tuppluren bör däremot hållas ganska kort, mellan 5 och 30 minuter, eftersom det kan kännas segt att vakna upp om du hinner hamna i djupsömn. Vi berättar mer om fördelen med att sova middag.

 

Bra för alla människor

Alla människor behöver sova för att kunna fungera. Efter två till tre dygn utan sömn eller begränsad vila kan vi inte prestera alls längre. Kroppen är beroende av återhämtning och behöver få bearbeta alla intryck som den ständigt tar in. Sömnen under natten gör att vi får lättare att hantera stress och påfrestningar under dagen. Genom en kort stund där du sover middag under dagen kan du både ta igen förlorad sömn, minska stress och få ett bättre minne. 

 

 

Stressig tid

Vi lever i en tid när stress är en naturlig del av vår vardag. Då är sömnproblem vanligt. Stress och oro är två av de vanligaste faktorerna till att många sover dåligt. De senaste årens sömnforskning har även visat att sömnproblem under längre perioder ökar risken för en rad allvarliga och mindre allvarliga sjukdomar. 

 

Oproportionerligt effektiv jämfört med nattsömn 

Om du sover dåligt på nätterna under en lång period så kommer du oundvikligen känna dig extra trött om dagarna. Då kan en kort tupplur under dagen vara precis vad du behöver för att ta igen den förlorade nattsömnen. Forskare menar att en stunds middagssömn är en mycket effektiv paus, såvida du inte sover för länge. 30 minuters middagssömn kan ersätta två timmars förlorad nattsömn.

Genom att sova en stund på dagen får hjärnan en chans till återhämtning och du kommer vakna betydligt piggare och ha mer energi under resten av dagen. Tuppluren bör däremot hållas ganska kort, mellan 5 och 30 minuter, eftersom att det kan kännas segt att vakna upp om du hinner hamna i djupsömn. 

 

Förbättrar minnet

När vi sover sänks nivåerna av kroppens stresshormon och kroppen får en chans att slappna av för en stund. Sömnen är ett bra verktyg för att fräscha upp de system i kroppen som behöver en omstart. En piggare hjärna blir även betydligt mer alert och kvicktänkt än en hjärna som känner sig trög och trött. Minnet förstärks allt eftersom stressnivåerna sänks. 

 

Vilorum på jobbet

Har ni ett vilorum på ert företag? Om inte – det kan vara värt att undersöka om det går att skaffa ett! Det är ett utmärkt sätt för att kunna låta medarbetarna koppla av och ta en välbehövlig vila då och då. En kort tupplur kan i slutändan ge många positiva effekter i form av både mer energi och en ökad effektivitet. Som chef vill du ha effektiva medarbetare och vad är bättre än att få utvilade medarbetare. Även om det stjäl tid under själva stunden medarbetaren sover i vilorummet tas den tiden mångfalt igen i form av effektivt arbete senare. En win-win situation där alla vinner på att ha en god arbetsmiljö.